U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar u petak, 19. svibnja 2023. godine održan je 2. okrugli stol Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja u organizaciji Komisije za čitanje (Hrvatsko knjižničarsko društvo), Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Turističke zajednice Daruvar- Papuk, Jednote – novinsko izdavačke ustanova i Planetopije. Stručni skup financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Grad Daruvar te Daruvarske toplice.
Cilj Okruglog stola bio je osvijestiti javnost da knjižnice nisu izolirana mjesta, odvojena od stvarnog života i s njime povezanih društvenih tokova te da razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti povlastica stanovnika velikih gradova i sredina. S obzirom na to da su knjižnice u malim mjestima glavni, a ponekad i jedini pokretači i nositelji kulturnog života lokalne zajednice, knjižnice su izuzetno važne za aktivnosti poticanja i promicanja čitanja u društvu, no njihovi potencijali nažalost nedovoljno su prepoznati u knjižničarskoj zajednici na nacionalnoj razini.
Prisutne je knjižničare, kojih se okupilo pedesetak iz različitih dijelova Hrvatske, pozdravila Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, zamjenica gradonačelnika grada Daruvara, Vanda Cegledi, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, Jasenka Pleško i predsjednica Komisije za čitanje, Arijana Herceg Mićanović. U kulturno- umjetničkom programu nastupila su djeca Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar.
U programskom dijelu izlagali su Romana Horvat na temu Mogu li izazovi i prilike male knjižnice u maloj sredini odgovoriti na izazove i prilike većih knjižnica u većim sredinama?, dr. sc. Martina Hranj, Poslovno pripovijedanje za knjižničare u malim mjestima ili zašto knjižničari imaju supermoći te Ivanka Ferenčić Martinčić, Kako se male knjižnice mogu prezentirati i postati vidljivije u zajednici.
U drugom dijelu programa, nakon pauze za ručak, knjižničari su se podijelili u dvije skupine te prisustvovali dvjema radionicama. Na prvoj radionici koju je vodila Martina Ferenčić knjižničari su naučili  sve o marketingu 101 za knjižničare, a na drugoj radionici koju je vodio Daruvarčanin, Kruno Lokotar, knjižničari su naučili kako grad može biti biblioteka, tj. književnost kao brend.
U trećem dijelu Okruglog stola 4 knjižničarke petominutnom prezentacijom e-postera predstavile su primjere dobre prakse (Maja Petračija iz Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Ivanka Ferenčić Martinčić iz Narodne knjižnice Virje, Anita Brozović Šolaić iz Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin te Mirjana Kotromanović i Ivana Molnar iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica).
Knjižničari su tako razmijenili iskustva, sudjelovati u posebno osmišljenim radionicama i educirali se o načinima na koje knjižnice u manjim mjestima, upravo poticanjem svih oblika pismenosti i promicanjem kulture čitanja, mogu doprinijeti decentralizaciji kulturnih politika, potpunijem razumijevanju vlastitoga kulturnog identiteta, povezivanju s kreativnim industrijama i turizmom te promicanju čitanja kao društvene vrijednosti izgrađene na zdravim temeljima.
Okrugli stol završio je završnom raspravom te zahvalom svim sudionicima i organizatorima.

Slika 1: Sudionici 2. okruglog stola Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Romana Horvat
e-mail: pkic@bj.t-com.hr