Zajednički pseudonimi: od osobe do kolektivnog agenta - Vrbanc, Tomica (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, 2022)
Cilj. Prikazati postupanje sa zajedničkim pseudonimima kroz standarde i pravilnike: od Pariških načela, AACR-a, PPIAK-a, IFLA-inih bibliografskih modela do modela RDA, IFLA LRM i novog hrvatskog Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM). Pristup/metodologija. Usporedba relevantnih dijelova navedenih standarda i pravilnika, analiza, uočavanje sličnosti/razlika s ciljem kritičkog prikaza razvoja međunarodne teorije i prakse katalogizacije vezano uz zajedničke pseudonime. Rezultati. Uočavanje nejasnoća i nedosljednosti u analiziranim standardima i pravilnicima, prijedlozi za doradu IFLA-inog LRM-modela i Pravilnika KAM. Originalnost/vrijednost. Doprinos rada jest u boljem razumijevanju ovog rubnog i manje poznatog segmenta u bibliografskom univerzumu, kao i razumijevanju teškoća u definiranju i postupanju sa zajedničkim pseudonimima u katalogizatorskoj teoriji i praksi. Rana verzija ovog rada izložena je na konferenciji Sistemsko knjižničarstvo: Knjižnični informacijski sustavi i formati: Prema postMARC okruženju, održanoj u Zagrebu u prosincu 2018.