@article{Čolakovac_2022, title={Vrednovanje znanstvene produkcije Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2006. do 2020. godine}, volume={65}, url={https://izdanja.hkdrustvo.hr/casopisi/vbh/article/view/972}, DOI={10.30754/vbh.65.3.972}, abstractNote={<p><strong>Cilj. </strong>Cilj je ovoga rada utvrditi žarišta produktivnosti znanstveno-nastavnog osoblja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 2006. do 2020. godine primjenom deskriptivne bibliometrijske metode na temelju podataka iz citatne baze Web of Science.</p> <p><strong>Pristup/metodologija/dizajn. </strong>Provedeno je pretraživanje baze podataka Web of Science Core Collection (WoS CC) prema instituciji, a pretraživanje je ograničeno na izvorne i pregledne znanstvene radove publicirane u proteklih 15 godina, od 2006. do 2020. godine. Za analizu podataka korišteni su Microsoft Excel i VOSviewer.</p> <p><strong>Rezultati. </strong>Ukupan broj analiziranih radova iznosi 591, s prosječnim brojem citata po radu 6,45. Primjećuje se značajan porast broja objavljenih radova posebno od 2016. do 2020. Najveći broj radova potpisuju tri autora, svi radovi u prosjeku imaju četiri ključne riječi. Ukupan broj citata iznosi 7706, a najveći broj citata radovi su dobili u 2020. godini (1287 citata). Najviše radova objavljeno je u suradnji sa znanstvenicima iz Srbije i Slovenije, 92 (14,07 %) i 79 (13,55 %). Analiza institucionalne suradnje pokazala je kako je najviše radova objavljeno u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu i s Univerzom v Ljubljani Fakulteta za šport, 76 (12,86 %) i 56 (9,61</p> <p>%). U časopisu <em>Kinesiology: International Journal of Fundamental and Applied Kinesiology </em>objavljen je najveći broj radova, 63 (11,71 %). Analiza zajedničkog pojavljivanja ključnih riječi pokazala je kako su istraživanja u kineziologiji u proteklih 15 godina usmjerena na tjelesno vježbanje, izvedbu (performans) i djecu.</p> <p><strong>Ograničenja. </strong>Analizirani su samo radovi indeksirani u bazi Web of Science Core Collection, stoga su potencijalni značajni istraživački doprinosi indeksirani u drugim bazama podataka možebitno zanemareni. Uz to je ograničenje i odluka autora da koristi zadane parametre VOSviewera. Ako bi se postavili drugi parametri, rezultati bibliometrijskog mapiranja mogli bi biti drugačiji, a posljedično i njihova interpretacija.</p> <p><strong>Originalnost. </strong>Rad pridonosi boljem razumijevanju obrazaca istraživanja u polju kineziologije kroz analizu znanstvene produktivnosti vodeće institucije u regiji u tom polju. Prikaz tematskih područja istraživanja ukazuje na važna pitanja kako za daljnja istraživanja i razvoj teorije tako i za obrazovnu i poslovnu praksu.</p>}, number={3}, journal={Vjesnik bibliotekara Hrvatske}, author={Čolakovac, Ivan}, year={2022}, month={pros.}, pages={213–242} }