Hrvatski dječji autori u međunarodnom okruženju

Isabella Mauro

Hrvatski dječji autori u međunarodnom okruženju

Važan segment djelovanja Hrvatskog centra za dječju knjigu međunarodna je suradnja koja se ponajviše uspostavlja preko IBBY-ja (The International Board on Books for Young People - Međunarodnog odbora za dječju knjigu) koji trenutno broji 84 zemlje članice diljem svijeta, udruženih s jednostavnim ciljem spajanja svakog djeteta s knjigom. Hrvatski centar za dječju knjigu hrvatska je sekcija IBBY-ja od 1995. godine i otada redovito kandidira hrvatske autore (pisce, ilustratore i prevoditelje) za međunarodne nagrade i priznanja. U ovoj i prethodnoj godini, hrvatski autori su predstavljani na svim važnim svjetskim događanjima i kandidaturama, a neki su uspjesi posebno zapaženi.

Na 29. bijenalu ilustracije u Bratislavi, najstarijem i najvećem svjetskom bijenalu ilustracije, koje je trajalo od 4. 10. do 3. 11. 2023. godine, u Hrvatskom centru za dječju knjigu organiziran je nastup hrvatskih ilustratora sva tri velika događanja u sklopu BIB-a. Na Međunarodnoj izložbi ilustracija odlukom stručnog povjerenstva predstavili su se sljedeći umjetnici: Klasja Habjan, Ana Kadoić, Agata Lučić, Lucija Mrzljak, Hana Tintor, Vendi Vernić, Manuela Vladić Maštruko i Dominik Vuković. Posebno valja naglasiti da je Vendi Vernić osvojila Plaketu BIB-a za ilustracije iz knjige Luda kuća.      

 
Selekcija hrvatskih ilustratora koji su se predstavili na BIB-u 2023. bit će predstavljena u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu na Starčevićevom trgu,  u okviru Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora od 4. 7. do 31. 8. 2024. godine. Na Međunarodnom simpoziju ilustracije koji se održao s temom Fairy Tale Books (National Identity of Illustration and its Communication in the International Context), Vendi Vernić održala je predavanje Telling a Story, Creating a World: Influence of Ivana Brlić-Mažuranić's Fairy Tales on Croatian Illustration predstavljajući Ivanu Brlić-Mažuranić, ilustratore njenih knjiga te svoje ilustracije priče Menažerija Ivane Brlić-Mažuranić u knjizi La casa de fieras, nastale kao rezultat IX. International Award for Illustration Bologna Children's Book Fair - Fundación SM 2018. godine. Također, na ovogodišnjoj radionici za mlade autore BIB UNESCO Workshop Albin Brunovský sudjelovala je hrvatska ilustratorica Maja Biondić. 

Dvije najveće svjetske nagrade za književnost za djecu i mlade, Nagrada Andersen i ALma, koje se dodjeljuju za cjeloživotno postignuće, također su u protekloj godini imale hrvatskog kandidata – plodnu spisateljicu Sanju Pilić. Budući da je kandidatura kompleksna, uvijek se jedan autor kandidira za obje nagrade. Za nominaciju je izrađen opsežan dosje koji sveobuhvatno predstavlja autoricu i njeno književno djelo.

Časna lista IBBY-ja dvogodišnji je izbor suvremene produkcije knjiga za djecu i mlade najboljih pisaca, ilustratora i prevoditelja zemalja članica IBBY-ja i sjajan je način promocije autora za čitanje, prevođenje i objavljivanje diljem svijeta. Hrvatski kandidati za Časnu listu IBBY-ja 2024. su: u kategoriji pisca Zoran Pongrašić s knjigom Krive su Seka i Seka (Zagreb: Knjiga u centru, 2021.), u kategoriji ilustratora Vendi Vernić s knjigom Luda kuća Sanje Lovrenčić (Zagreb: Mala zvona, 2021.) i u kategoriji prevoditelja Edin Badić s knjigom Pipi Duga Čarapa Astrid Lindgren (Zagreb: Znanje. 2021.). Diplome Časne liste 2024. dodijelit će se na Kongresu IBBY-ja u Trstu gdje će se katalog i knjige predstaviti prvi put. Nakon toga, knjige putuju svijetom na izložbe tijekom različitih sajmova knjiga i konferencija vezanih uz dječju knjigu.

       
 
I naposljetku, mjesto na kojem se okupljaju sve navedene nagrade, udruge i organizacije, knjige i autori književnosti za djecu i mlade – Sajam je dječje knjige u Bolognji. Na 61. Sajmu dječje knjige u Bologni, najvećem svjetskom sajmu dječje knjige, ilustracije, multimedijalnog sadržaja te novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade, u trajanju od 8. do 11. 4. 2024. godine, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatska je sudjelovala nacionalnim štandom na kojem se predstavilo 26 hrvatskih izdavača s 305 knjiga. Autorica glavnog vizuala štanda, prepoznatljivog po motivu hrasta kao simbolom kontinentalne Hrvatske, ali i hrvatske i slavenske mitologije je Vendi Vernić, trenutno najnagrađivanija hrvatska ilustratorica, koja je svojim specifičnim likovnim rukopisom prepoznata na svjetskoj razini.
 
                                                           
Uz glavnu ilustraciju Vendi Vernić, predstavilo se još 19 hrvatskih ilustratora čije su ilustracije otisnute na listove te su tvorile cjelinu s krošnjom Vendinog hrasta. 

Sve navedene nagrade i priznanja, kako autora tako i knjiga, mogu izvrsno poslužiti kao poticaj za različite aktivnosti u knjižnicama: izložbe, likovne i književne radionice, susrete, tribine... posebno u ovoj godini kada im se pridaje izuzetna i zaslužena važnost. 

Isabella Mauro
isabella.mauro@kgz.hr
Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu