Posjet stručnoj knjižnici Središnje banke Portugala

Nataša Bujas
Lidija Šalata

Posjet stručnoj knjižnici Središnje banke Portugala

U sklopu sudjelovanja na 32. konferenciji EBLIDA (Europska udruga knjižnica, informacijskih i dokumentacijskih ustanova), koja je održana od 8. do 10. 4. 2024. u Lisabonu, kolegice Lidija Šalata i Nataša Bujas iz stručne knjižnice Hrvatske narodne banke posjetile su knjižnicu Središnje banke Portugala, poznatu kao Banco de Portugal. Tijekom posjeta, imale su priliku razgovarati s voditeljem knjižnice, gospodinom Baltasarom Cordeirom, te s kolegama Joáom Fariom, Carolinom Ribeiro, Luísom Alexandreom i Joséom Barronom, što im je omogućilo detaljan uvid u rad knjižnice i saznanje mnogih zanimljivih informacija.

Banco de Portugal osnovan je Kraljevskom poveljom 19. 11. 1846. kao dioničko društvo, te je većinski bio u privatnom vlasništvu do nacionalizacije 1974. godine. Tijekom svog postojanja do Drugog svjetskog rata, Banco de Portugal dijelio je pravo izdavanja bankovnih novčanica s drugim institucijama. Međutim, od 1891. godine postao je jedini izdavač novčanica za portugalsko kopno, Azore i Madeiru. Kroz svoju povijest, banka je prošla kroz različite faze rasta i razvoja, prilagođavajući se ekonomskim i financijskim promjenama. Nacionalizacijom 1974. godine, preuzela je ulogu središnje banke s nadzorom nad bankarskim sektorom. U skladu s europskim integracijama, Banco de Portugal je postupno mijenjao svoje uloge kako bi se prilagodio novim ekonomskim i monetarnim uvjetima, uključujući usvajanje eura kao službene valute 1999. godine.

Knjižnica Banco de Portugal osnovana je 1932. godine i pruža značajnu podršku stručnim i akademskim istraživanjima. Ima zaseban ulaz i čitaonicu koja je otvorena za javnost. Knjižnica zapošljava sedam knjižničara specijaliziranih za područja ekonomije i prava. Njihova zbirka sadrži impresivnih 65.000 monografija i 2.000 naslova periodike, s naglaskom na portugalsku i međunarodnu ekonomiju, matematiku, statistiku, ekonomsku povijest te ekonomsko i financijsko pravo.

Jedan od najvrjednijih dijelova knjižnice je Zbirka Fausta de Figueireda, koja uključuje knjige i druge dokumente visoke bibliografske, ikonografske i povijesne važnosti. Ova zbirka predstavlja dragocjeni resurs za proučavanje prošlosti i kulturne baštine Portugala. Često se naziva Zbirka starih knjiga, jer je najvažniji dio sastavljen od rijetkih djela tiskanih između 15. i 18. stoljeća. Najstarija knjiga u zbirci je inkunabula koja potječe iz 1483. godine i nosi naziv De Iustitia Commutativa.

Knjižnica Banco de Portugal ne predstavlja samo bogatu zbirku knjiga i dokumenata, već je i važno središte intelektualne razmjene i obrazovanja unutar institucije. Kroz godine, knjižnica je bila domaćin brojnih događanja i predavanja. Jedna od istaknutih gošća bila je Teodora Cardoso, istaknuta portugalska ekonomistica, koja je posjetila knjižnicu i podijelila svoje stručno znanje i iskustvo s posjetiteljima. Gospođa Cardos bila je predsjednica portugalskog Vijeća za javne financije i prva žena članica Upravnog vijeća Banco de Portugal. Njezin posjet dodatno je obogatio intelektualnu atmosferu knjižnice i pružio jedinstvenu priliku zaposlenicima i posjetiteljima u pružanju perspektive jedne od vodećih figura u portugalskom gospodarstvu.

Godina 2012. bila je nezaboravna za knjižnicu Banco de Portugal zbog organizacije izuzetno važnog događaja – ESCB-SSM Information Management Network Meeting. Ovaj značajni sastanak okupio je knjižničare iz Europske središnje banke (ECB) i nacionalnih središnjih banaka širom Europe, uključujući predstavnike iz Austrije, Belgije, Bugarske, Cipra, Češke Republike, Estonije, Španjolske, Finske, Francuske, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Malte, Nizozemske, Poljske, Švedske i Slovenije. Sastanak je bio izvanredna prilika za razmjenu ideja, najbolje prakse i suradnju između stručnjaka iz područja knjižničarstva u financijskom sektoru. To je bio prvi put da se ovaj sastanak održava izvan ECB-a, a knjižnica Banco de Portugal imala je čast ugostiti ovaj događaj, potvrdivši svoju važnu ulogu kao središte za promicanje stručnog razvoja i suradnje u zajednici središnjih banaka.

Uz to, različite publikacije u izdanju Banco de Portugal dostupne su za konzultacije kako u tiskanom, tako i u digitalnom formatu. Knjižnica također nudi niz usluga, uključujući pretraživanje kataloga, pristup zbirci izvještaja o portugalskim tvrtkama, referentnu zbirku, bilten novih knjiga, izbor Knjiga godine, portal za zakonodavne promjene, sajam razmjene knjiga, zbirku knjiga o komunikacijama, timskom radu, liderstvu i sličnim temama. Organiziraju se i javni razgovori s autorima te online konzultacije pravnih akata nastalih u banci u njezinoj regulatornoj ulozi. Posebno je važno pružanje podrške istraživanju od strane knjižničarskih stručnjaka specijaliziranih za ekonomiju i pravo, kao i reprodukcija dokumenata te pristup Wi-Fi mreži.

Vrijeme provedeno u posjetu proteklo je u ugodnom druženju i razgovoru, a zaključeno je da dvije knjižnice imaju puno toga zajedničkog, ali i različitog, što pruža prilike za razmjenu ideja i suradnju u budućnosti.

Nataša Bujas 
natasa.bujas@hnb.hr

Lidija Šalata 
lidija.salata@hnb.hr

Hrvatska narodna banka