Erasmus+ program "Posjeti knjižnicu – postani dio zajednice"

Danijela Petrić
Ida Gašpar

Erasmus+ program Posjeti knjižnicu – postani dio zajednice

U okviru Erasmus+ programa pod nazivom Posjeti knjižnicu – postani dio zajednice, koprivničke knjižničarke Ida Gašpar i Danijela Petrić, provele su tjedan dana u Oslu te posjetile glavnu knjižnicu Deichman Bjørvika i pojedine njezine ogranke. Osim što su pratile rad ove knjižnice i drugih ogranaka, sudjelovale su i u provedbi knjižničnih programa koji okupljaju sve generacije i cijelu zajednicu.
 

Deichmann Bjørvika
 
Deichmann Bjørvika središnja je knjižnica narodne knjižnice Deichmann koja je smještena u modernoj knjižničnoj zgradi od 2020. godine, a nedugo nakon otvaranja bila je proglašena za najbolju javnu knjižnicu na međunarodnoj konferenciji knjižničara IFLA 2021.  Knjižnica, uz ovu glavnu, ima 22 ogranka širom Osla. Osnovana je 1785. godine i najstarija je javna knjižnica u Norveškoj koja se počela razvijati iz zbirke od 6000 knjiga koju je industrijalac Carl Deichman ostavio stanovnicima Osla. Ova knjižnica proteže se na ukupno 19 600 m2 te je vanjskim i unutarnjim uređenjem atrakcija ne samo za stanovnike Osla već i za turiste koji ju rado posjećuju uz obližnju Operu i Munchov muzej. Zgrada je nastala prema ideji arhitekta Lund Hagema i Ateliera Oslo koji su prilikom izrade idejnog rješenja morali voditi računa da zgrada ne zaklanja pogled na Operu pa je stoga i dobila neobičan izgled s visećim kaskadama. U donjim etažama nalaze se spremišta knjiga otvorenog tipa te nekoliko dvorana koje se mogu unajmiti. Prvi kat namijenjen je djeci i smještaju književnosti za odrasle. Dječji odjel prilagođen je djeci od najmlađe dobi do kraja osnovne škole. Posebno je osmišljen kutak, odnosno pozornica ptičje brdo – mjesto sa specijalnim osvjetljenjem i zvučnim efektima iz prirodnih staništa u koje se djeca mogu uvući i slušati priče.
 

Dječji odjel Deichmann Bjørvike
 
Drugi kat je multimedijski, namijenjen je mladima i popularno je zvan Garaža. Mlade posebno privlače gostovanja DJ-a, kulinarske radionice, slušanje glazbe i podcast studio. Na idućem katu smještena je publicistika i stručne knjige te knjige na stranim jezicima. Posljednja su dva kata poput trga punog studenata na kojem je broj sjedećih mjesta često i premali za sve zainteresirane.
 
Knjižnica organizira brojna događanja koja su rado posjećena: Language Café program je za učenje norveškog jezika koji se provodi u suradnji s volonterima Crvenog križa; čitanje literature petkom za odrasle pod nazivom Literary Friday okuplja sve željne opuštanja uz slušanje odlomaka iz knjiga; programi za mlade kao što su chill out petkom, dance battle, drop in gaming room, drop in 3D print, recikliranje plastike, šivanje i popravak stare odjeće. Od programa za djecu vrijedi istaknuti program GoBook (hrv. Dobra knjiga) koji se provodi u suradnji s trećim razredima osnovnih škola. Knjižničari pripreme paket knjiga te ga odnose u škole. Tijekom posjeta prezentiraju odabranu literaturu i razgovaraju s učenicima. Knjige djeca odmah mogu uzeti na čitanje te ih vratiti samostalno u knjižnicu što je prilika i za učlanjenje.
 
Knjižničarke su tijekom boravka u knjižnici dobile uvid i u samu organizaciju rada. U knjižnici djeluje i poseban tim za odnose s javnošću koji komunicira sa svim ograncima. Posebno se promišlja i promocija preko društvenih mreža, a unutar knjižnice Deichmann Bjorvika nalaze se veliki ekrani s najavama aktualnih događanja i preporukama knjižnične građe. Jedna od zanimljivosti što se tiče stručnog rada knjižničara je Forrigerbok (hrv. Posljednja knjiga), digitalni suradnički alat za unošenje opisnih podataka povezanih s knjigama u norveškim javnim i školskim knjižnicama. Knjižničar provodi razgovor s čitateljima o knjizi nakon čega unosi opisne podatke te tako kreira bazu koja će mu pomoći da tijekom sljedećeg pretraživanja pronađe što relevantniji odgovor. Motivi koji se izdvajaju okupljeni su u 7 kategorija: tempo, žanr, pozadinski okvir, redoslijed događaja, ton, jezik i stil pisanja te ilustracije. Ovakvi digitalni alati zasigurno bi bili od pomoći i knjižničarima narodnih knjižnica u Hrvatskoj s ciljem stvaranja zajedničke baze preporuka.
 

Biblo Tøyen, kuhinja u knjižnici

Knjižničarke su posjetile i tri ogranka: Biblo Tøyen, Deichman Stovner i Deichman Majorstuen. Svaki od ovih ogranaka ima svoj koncept i svaki je prilagođen potrebama stanovnika kvarta. Biblo Tøyen je posebno osmišljena knjižnica za djecu i mlade od 10 do 15 godina otvorena 2016. godine, a napravljena je po uzoru na švedsku knjižnicu za tweense, Tio Tretton. Prilikom osmišljavanja prostora, knjižničari su radionice s djecom iskoristili za osmišljavanje ideja o tome kako i po kojim temama/kategorijama razvrstati knjige. Neki prijedlozi su usvojeni pa su knjige razvrstane u teme kao što su: zabava i besmislice, super hitovi, samo tako, zabranjeno za odrasle, promijenit će ti život, naježi se, kratko i slatko, dramatično i Biblo special. Prema ideji nizozemskog arhitekta Aat Vosa, u suradnji s grupom scenografa Artisan Tech, napravljen je atraktivni interijer za djecu, u kojemu možete pronaći zanimljive instalacije poput skijaških vučnica, kuhinjskog kamiona i recikliranih stolica te drugog namještaja. 

Ovaj studijski posjet financiran je sredstvima Europske unije u okviru Erasmus+ programa u području obrazovanja odraslih. 

Danijela Petrić  
danijela@knjiznica-koprivnica.hr

Ida Gašpar 
ida@knjiznica-koprivnica.hr

Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica