Posjet Vilniusu u sklopu Erasmus+ projekta

Suzana Pomper

Posjet Vilniusu u sklopu Erasmus+ projekta

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice Kutina Suzana Pomper i knjižničarka Vjera Huić-Pendeš posjetile su Litvu, točnije Vilnius i tamošnju gradsku knjižnicu (Central Library Of Vilnius City Municipality) u sklopu Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince – obrazovanje za odrasle (job shadowing).

Cilj je bio upoznati se s programima biblioterapije u knjižnici. Međunarodna suradnja pomoći će kako bi se korisnicima treće životne dobi ponudili novi programi kojima bi se poboljšala kvaliteta života. Isto tako, ima za cilj osnažiti knjižničare u osmišljavanju vlastitih programa. Knjižnica djeluje u manjoj sredini u kojoj nema previše programa za osobe ove životne dobi. Vrlo često te osobe ostaju same (djeca odlaze iz grada zbog pronalaska posla). Biblioterapija je odličan program kojim se potiče čitanje i pokazuje kako knjiga može biti pomoć u stresnim situacijama.

Kako je predmet odlaska u Vilnius, u sklopu ove aktivnosti, bila biblioterapija za starije, kolegica Simona Žiliene odvela ih je u ogranak knjižnice (Naujoji Vilnia) koji dugi niz godina provodi programe biblioterapije. Osim biblioterapije za djecu koju provode psiholozi, a knjižničari su samo koordinatori, provode i art terapiju te logoterapiju za odrasle. Kako se ovaj ogranak knjižnice nalazi u specifičnom okruženju (velik broj Roma, socijalno ugroženih obitelji, migranata) i njihove su potrebe specifične pa su i svoje programe prilagodili korisnicima. Iz razloga što se djeca susreću s mnogobrojnim problemima (od zlostavljanja do teških životnih uvjeta), biblioterapiju provode psiholozi jer su ipak u takvim situacijama kompetentniji od knjižničara. Ravnateljica kutinske knjižnice prezentirala je kolegicama iz Vilniusa rad i programe knjižnice, koje su ostale iznenađene koliko aktivnosti jedna manja knjižnica nudi u svojoj lokalnoj sredini kao i entuzijazmom knjižničara kutinske knjižnice.
 

Knjižničarke su obišle i centralnu knjižnicu u Vilniusu gdje su ih tamošnji knjižničari upoznali s njihovim programima i odjelima. U razgovoru s kolegicama iz Vilniusa doznale su s kakvim se problemima susreću tamošnji knjižničari i kako se snalaze u takvim situacijama. Mentalitet tamošnjih ljudi sličan je našem pa je možda i to razlog podudarnostima u rješavanju problema. 

Obišle su i neke od znamenitosti samog grada kao što je Muzej žrtava genocida, Republiku Užupis, katedralu, stari grad, Gediminasov toranj, nacionalnu knjižnicu Litve, kao i obližnji grad Trakai koji je poznat po otočkom dvorcu.
 

 

Suzana Pomper
suzanaknjiznica@gmail.com
Knjižnica i čitaonica Kutina