Svečana proslava Dana NSK – više od 400 godina tradicije i inovacija

Ivana Kežić Pucketić
Ljiljana Tadić

Svečana proslava Dana NSK – više od 400 godina tradicije i inovacija

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu proslavljen je 22. 2. 2024., čime je obilježena i 417. obljetnica Knjižnice. Na svečanosti su govorili istaknuti gosti - dr. sc. Ivica Poljičak iz Ministarstva kulture i medija, Ivica Šušak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te glavna ravnateljica NSK, prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

U svom obraćanju, glavna ravnateljica čestitala je djelatnicima i zahvalila Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu kulture i medija, kao i brojnim suradnicima koji podupiru rad Knjižnice. Podsjetila je i na važan trenutak iz povijesti zbog kojih se Dan NSK obilježava upravo na taj dan – 22. 2. 1483. godine otisnut je prvi hrvatski glagoljski prvotisak, Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je danas dostupan i digitalno, u Digitalnim zbirkama NSK te na portalu Glagoljica.hr.

U protekloj godini, fond Knjižnice povećao se za gotovo 113 000 novih jedinica, pri čemu je 57% činila digitalna građa. NSK je prošle godine fokusirala svoj rad na održivost, inovacije i društvenu odgovornost, uključujući zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju. Za te napore, Knjižnica je nagrađena međunarodnom nagradom Energy Globe Award.

U sklopu svečanosti proglašeni su i dobitnici Nagrada i priznanja NSK za 2023. godinu. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljena je djelatniku NSK Đuri Singeru za ukupan i izniman stručni doprinos radu te promicanju Knjižnice i knjižnične djelatnosti. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljena je ravnateljici Sveučilišne knjižnice Rijeka Lei Lazzarich za ukupan i izniman doprinos razvoju knjižničarstva i poticanje inovacija u knjižničnoj djelatnosti. Nagradu za izvrsnost, proaktivnost i njegovanje kulture rada za 2023. godinu, Nacionalna i sveučilišna knjižnice u Zagrebu dodijelila  je djelatnici NSK Mirjani Tišljar.

Priznanje za izvrsnost i proaktivnost u timskom radu u godini prelaska s hrvatske kune u euro, Nacionalna i sveučilišne knjižnica u Zagrebu dodijelila je Odsjeku financijskih i računovodstvenih poslova za 2023. godinu. Priznanje za uspješnu suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom dodijeljeno je Staroslavenskomu institutu u 2023. godini, a uručeno je ravnateljici Staroslavenskoga instituta dr. sc. Vidi Vukoji.

Ova svečanost pokazuje koliko je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu važna kao čuvarica hrvatske znanstvene i kulturne baštine, ali koliko je važan i njezin doprinos modernizaciji i razvoju knjižničarske djelatnosti u Hrvatskoj.
 
Svečana proslava Dana NSK

Ivana Kežić Pucketić, ivana.kezic@nsk.hr
Ljiljana Tadić, ljtadic@nsk.hr 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu