Occupy Library konferencija u Milanu

Silvija Perić
Tatjana Kovač

Occupy Library konferencija u Milanu

Occupy Library međunarodna je konferencija koja okuplja knjižničare iz Centralne i Istočne Europe, Kavkaza, Crnog mora i Kaspijske regije. Mjesto je to na kojemu se razmjenjuju primjeri dobre prakse, ideje i razmišljanja koja potiču i rezultiraju uključivanjem i prepoznavanjem knjižnica u zajednici.

Pod sloganom A formative/funky/fab/free-of-charge conference/ konferencija je opće poznata diljem Europe.

Osmišljena u Rumunjskoj, u organizaciji Progress Foundation i Danske Next Library, ove godine održana je od 28. do 29. 5. 2024. u Milanu u Italiji. Konferencija je okupirala dvorac Sforza, jednu od glavnih znamenitosti Milana, simbol i ponos ovog lijepog i drevnog grada. Povijesni kompleks sadrži opsežan muzejski prostor, knjižnicu i arhiv. Ovdje se čuvaju jedinstveni primjerci koji govore o višestoljetnoj povijesti te impozantne građevine, a također i djela poznatih umjetnika kao što su Michelangelo Buonarotti, Giovanni Bellini i Mantegna. 


Sudionici Occupy Library

Tema ovogodišnje konferencije bila je Knjižnice kao prostori digitalne transformacije i dobrobiti zajednice podijeljena je u nekoliko sesija. Nakon pozvanih izlagača iz renomiranih knjižnica i institucija Jill Bourne, ravnateljice Javne knjižnice San Josea i Valerie Abdal, suosnivačice dobrotvornog fonda Djeca heroja iz Ukrajine, održana je radionica pod nazivom Što voditelji naših knjižnica misle o budućnosti? Voditelji radionice bili su Erik Boekesteijn, viši savjetnik iz Nacionalne knjižnice Nizozemske i član upravnog odbora Storyhousea i David Lankes, Virginia & Charles Bowden, profesor knjižničarstva, Sveučilište Texas u Austinu. Na kraju je potaknuta rasprava o važnim predviđanjima budućnosti naših knjižnica diljem svijeta. 

Virovitičke knjižničarke Silvija Perić i Tatjana Kovač, jedine sudionice iz Republike Hrvatske, izlaganjem na posteru sudjelovale su u sesiji Knjižnice kao sigurni prostori za osnaživanje zajednice. Prezentirale su rad i program čitateljskih klubova za odrasle članove Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Čitateljski klub Nije bilo slučajno i čitateljski klub Književnih klasika, svojim četverogodišnjim djelovanjem uključuju više od dvadesetak članova. Uključenost u čitateljske klubove od velikog je značaja za razvijanje čitateljskih navika i kompetencija. Grupne rasprave o pročitanom imaju pozitivan utjecaj na unapređenje čitalačkih sposobnosti gdje čitatelji kritički razmišljaju, slobodno se izražavaju, te na opušten način upoznaju nove svjetove i perspektive. Istaknute su još brojne dobrobiti koje generiraju čitateljski klubovi u održavanju mentalnog zdravlja naših (većinom) korisnica. Susreti igraju važnu ulogu u jačanju povezanosti, pripadanja i kulturnog identiteta zajednice te promicanju mentalnog blagostanja i socijalne kohezije. 


Virovitičke knjižničarke na konferenciji

Odlazak na Occupy Library konferenciju bogato je i inspirirajuće iskustvo s izlaganjima i raspravama o mnogim relevantnim temama u današnjem društvu, s naglaskom na stvarnu vezu između predstavnika knjižničnih zajednica iz cijelog svijeta prisutnih na samom događaju.
 

Silvija Perić, Tatjana Kovač

silvija@knjiznicavirovitica.hr
 

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica