3. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Marija Gašparović

3. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Promicanje knjige i čitanja u manjim mjestima i gradovima predstavlja izniman potencijal za sveobuhvatan razvoj zajednice. U današnjem brzom i dinamičnom svijetu, gdje digitalni mediji često preuzimaju primat, knjiga ostaje trajni simbol znanja, kulture i društvenog napretka.
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar Novska 10. 5. 2024. održan je 3. okrugli stol o potencijalima razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja pod motom Igraj svoju igru – čitaj! čiji su organizatori Komisija za čitanje Hrvatskog knjižničarskog društva i Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska.
 

Okrugli stol ove je godine bio posvećen čitanju i kretanju, a u fokusu su bile dobrobiti čitanja za emocionalno, mentalno, ali i fizičko zdravlje, pogotovo djece i mladih. Budući da djeca, mladi i odrasli, nažalost, premalo čitaju, ali se i premalo kreću, na ovom su Okruglom stolu stručnjaci za pojedina područja knjižničare upoznali s teorijskim pretpostavkama, ali i s praktičnim primjerima povezivanja kretanja, učenja, opuštanja i čitanja uz pomoć različitih metoda.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Ante Jagar Novska Darija Jež govorila je o neprestanom kretanju jedne uspješne knjižnice u maloj sredini te kako se knjižnica neprestano mijenja i prilagođava potrebama svojih korisnika i tehnološkim inovacijama.

Čitanje, kretanje i kulturnu baštinu predstavila je znanstvena suradnica na Odsjeku za etnologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja je u svom predavanju iznijela desetogodišnji razvojni put projekta Obnova zgrade stare škole i kulturno-turistička revitalizacija kroz ITU mehanizam – EKOMUZEJ BISTRA, ključnog za zaštitu i očuvanje baštinskih vrijednosti bistranskog kraja.

O mogućnostima, specifičnostima, prednostima i budućnosti knjiga koje se čitaju slušajući govorila je Ljubica Letinić, jedna od osnivačica produkcijske kuće Audio Store Transonica i projekta Book&zvook - audioknjige. 

Profesor kineziologije i autor knjige Stvoreni za kretanje Tomislav Dolušić održao je predavanje nakon kojega je uslijedila praktična radionica – vježbaonica na otvorenom.

Tijekom posterske sesije, knjižničarke su predstavile zanimljive i originalne primjere dobre prakse kojima se u hrvatskim knjižnicama povezuju i skladno nadopunjuju kretanje i čitanje te originalne metode njegova poticanja.

Inspirativni predavači knjižničare su potaknuli i dali obilje novih informacija za neke buduće velike ideje koje će pronaći svoje mjesto u našim knjižnicama i sredinama. Ovaj okrugli stol podsjetio nas je kako knjižnica doista jest perpetuum mobile, nikada ne staje i uvijek ide naprijed, a okupljene su se knjižničarke i knjižničari još jednom uvjerili u snagu velikih ideja u malim mjestima, važnost kreativnog mišljenja te suradnje i zajedničkog djelovanja.
 

Marija Gašparović, dipl. knjiž.
mpejakov@gmail.com
Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska