Art Future radionica u školskoj knjižnici & Art future izložba u Zagrebu

Anita Tufekčić

Art Future radionica u školskoj knjižnici & Art future izložba u Zagrebu

Učenici 8. c razreda Osnovne škole Antun i Stjepan Radić Gunja sudjelovali su na dvije radionice koje je za njih pripremila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić. Učenike se željelo motivirati na korištenje alata umjetne inteligencije (AI alata) za kreativno stvaranje, prvenstveno 2D djela. Upoznati su s alatom Midjourney (2D) i kako s ChatGPT-em stvarati promptove,
u svrhu sudjelovanja na festivalu digitalne umjetnost, odnosno, Art Future izložbi.

Koji je smisao ove radionice? Zašto koristimo AI alate? Cilj ove radionice bio je dobiti povratnu informaciju u smislu likovnih djela od generacije koja će cijeli svoj život raditi s AI alatima.
Nakon što su vidjeli mogućnosti, učenici su krenuli u stvaranje svojih likovnih djela.

Tema izložbe bila je Emocionalna i umjetna inteligencija – ideja je bila da učenici zamisle i izraze kroz radove njihov život u budućnosti s AI alatima. Hoće li učenik uz pomoć futurističke tehnologije graditi svoju kuću? Hoće li putovati svemirom uz robotskog prijatelja? Hoće li upravljati farmom povrća koristeći autonomne dronove? Hoće li na Mjesecu razgovarati s umjetnom inteligencijom o smislu života? Hoće li stvarati megalitska umjetnička djela koristeći AI za pomoć u arhitekturi?

Želja je povećanje sposobnosti pojedinačnih ljudi u nekakvom stvaralaštvu. Neki učenici imaju odličnu ideju za sliku, kompoziciju ili talent za riječi, ali nemaju za olovku i kist. Koristeći AI alate mogu opisati i napraviti svoje umjetničko djelo i stvoriti likovne radove koji izazivaju emociju, budući da postoje likovna djela koja su više ili manje emotivna i kvalitetna. Dobivena je velika paleta ideja i radova od svakog učenika posebno, a najbolji radovi birali su se na drugoj radionici i poslani su organizatoru kako bi bili vidljivi na Art Future izložbi, odnosno, na festivalu digitalne umjetnosti. Art future izložba trajala je od 13. 10. do 12. 11. 2023. godine.


Digitalna umjetnost došla je na ulice gradova u tehnologiji proširene stvarnosti (Augmented Reality, AR), s temom Emocionalna i umjetna inteligencija. Inspiracija za ovu aktivnost bio je nedavni razvoj i globalna popularizacija alata kao što su ChatGPT, Midjourney, DALL-E i drugi iz domene generativne inteligencije. Nakon što su vidjeli mogućnosti, učenici su krenuli u stvaranje svojih likovnih djela. Nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske radili su s više od 250 djece koja su uz pomoć alata umjetne inteligencije stvorili preko 3500 pojedinačnih
radova, od kojih je, prema izboru djece i nastavnika te glasovima stručnog žirija, odabrano 65 za izložbu.


Mjesec dana, na lokacijama diljem Zagreba, moglo se vidjeti nešto doista jedinstveno – izložba u proširenoj stvarnosti ili popularnije u AR-u, čime je cijeli grad postao pravi futuristički izložbeni prostor. U pitanju su prije svega bili animirani trodimenzionalni modeli koji su putem proširene stvarnosti bili integrirani u gradski prostor i to na više od 20 zagrebačkih lokacija.

Iza ovog jedinstvenog pothvata stoji hrvatski startup Equinox Vision, koji razvija platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima. Aplikacija Equinox XR, koja je bila potrebna za uživanje u izložbama potpuno je besplatna i samo ju je bilo potrebno preuzeti s Google i Apple trgovina.

Ivan Voras, izvršni direktor i suosnivač Equinoxa istaknuo je da je Art Future dokaz da hrvatsko znanje i hrvatska start-up scena nastavljaju konkurirati velikim svjetskim igračima.

Više o cijelom projektu na poveznici: https://artfuture.hr/hr/

Anita Tufekčić
ariana200@gmail.com

OŠ Antun i Stjepan Radić Gunja