Volonterske akcije Gradske knjižnice Marka Marulića i lokalne zajednice

Helena Bužančić

Volonterske akcije Gradske knjižnice Marka Marulića i lokalne zajednice

Gradska knjižnica Marka Marulića Split (GKKM) jedna je od gradskih ustanova koja dugi niz godina u obliku dobrotvornog rada pridonosi lokalnoj zajednici, na što ukazuju i različite aktivnosti u kojima sudjeluje i samostalno ih organizira.
U povodu Međunarodnog dana darivanja knjigom i akcije Čitam, dam, sretan sam, Odjel za djecu i mlade Središnje knjižnice GKMM organizirao je akciju prikupljanja knjiga za potrebe nekoliko humanitarnih akcija u Splitu. Naši vjerni sugrađani rado su se odazvali akciji u kojoj je prikupljen veliki broj knjiga. Ovim volonterskim projektom promicala se ljubav prema čitanju, ali i darivanju, a kako bi se zaokružila naša volonterska priča. Na Međunarodni dan darivanja knjigom 14. veljače odlučilo se sve posjetitelje iznenaditi simboličnim poklonom u obliku knjige iznenađenja.

GKMM sudjelovala je na tradicionalnoj manifestaciji Dani volonterstva i solidarnosti koju je 27. godinu zaredom organizirao Regionalni volonterski centar Udruge MI – Split gdje su se prodavale prikupljene knjige i podržala humanitarna nota ovog događaja. Sredstava sa svakoga štanda donirala su se Udruzi Autizam 365 za kupnju defibrilatora, uređaja koji će biti javno dostupan svim građanima ispred Centra za autizam Split.

Druga hvalevrijedna akcija je suradnja s Osnovnom školom Lučac i Volonterskim klubom Lučac u projektu LUŠKI ŠUŠUR. GKMM donirala je dio prikupljenih knjiga kao i besplatna članstva za LUČtriju – humanitarnu lutriju koja se održala u sklopu navedenog projekta. Ovom humanitarnom akcijom želio se podržati rad Udruge Sindrom Down 21 Split te uljepšati svakodnevnica njihovim korisnicima.

U sklopu projekta HRČAK u splitskim dječjim ambulantama, koji je pokrenulo Hrvatsko čitateljsko društvo – Ogranak Split u suradnji s GKMM, u rujnu 2017. godine, deset pedijatrijskih čekaonica opremljeno je slikovnicama, knjigama i policama. Dio ovogodišnjih doniranih knjiga izdvojen je za nekoliko dječjih čekaonica.

Na ovaj način GKMM još je jednom ukazala na potrebu prepoznavanja važnih društvenih izazova te uključenost u život lokalne zajednice. Zajednički rad sa školama, udrugama i ustanovama u gradu Splitu pridonosi kvaliteti i prepoznatljivosti knjižnice u zajednici i vodi stvaranju i jačanju osjećaja zajedničkih vrijednosti, odgovornosti i rezultata.


Helena Bužančić
hbuzancic@gkmm.hr
Gradska knjižnica Marka Marulića Split