Junaci na različite načine oslikavaju svijet – pilot projekt (Role models)

Biljana Krnjajić

Junaci na različite načine oslikavaju svijet – pilot projekt (Role models)

Razvoj samopouzdanja i samopoštovanja učenika mlađe osnovnoškolske dobi, poticanje inkluzije i prihvaćanja različitosti unutar razreda i škola, kao i razvijanje ključnih kompetencija i temeljnih vještina (pismenost i digitalne vještine), moguće je, između ostalog, realizirati koristeći zbirku priča s kojima se djeca mogu identificirati.
Pilot projekt Junaci na različite načine oslikavaju svijet, usmjeren na inkluzivno obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju, završio je s iznimnim uspjehom. Ovaj inovativni projekt, proveden u osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Osnovnom školom Josipa Matoša u Vukovaru, pokazao je kako prilagođeni obrazovni materijali i digitalni resursi mogu značajno unaprijediti učenje i razvoj učenika s različitim teškoćama. Projekt je uključivao korištenje zbirke kratkih priča u formatu e-knjige, namijenjenih učenicima s teškoćama te pratećih alata za učitelje. Cilj je bio pružiti kvalitetno obrazovanje za sve učenike, potičući njihovu emocionalnu i socijalnu integraciju te razvoj komunikacijskih vještina.
Ovaj projekt  omogućio nam je istražiti nove metode učenja i podrške učenicima s različitim potrebama. Rezultati su iznimno ohrabrujući, izjavila je knjižničarka koja je sudjelovala u projektu te dodala: Vidjeli smo značajne pomake u komunikaciji, socijalnim vještinama i općem pozitivnom razmišljanju kod učenika. Aktivnosti osmišljene unutar projekta naglašavale su važnost uvažavanja, poštovanja i prihvaćanja različitosti. Učenici su kroz priče i praktične zadatke učili kako zajedničkim radom mogu ostvariti svoje potencijale, promovirajući ideju da su ujedinjeni u svojim različitostima jači.
Pilot projekt Junaci na različite načine oslikavaju svijet još jednom potvrdio je važnost inkluzivnog obrazovanja i pokazao put prema obrazovnom sustavu koji prepoznaje i cijeni individualne potrebe svih učenika.
Poveznica: https://www.skole.hr/junaci-na-razlicite-nacine-oslikavaju-svijet-pilot-projekt-role-models/

Poveznica: http://os-sinise-glavasevica-vu.skole.hr/

Biljana Krnjajić, školska knjižničarka