Vidljivost knjižnice u zajednici

Gordana Gregurović Petrović

/

Školska knjižnica djeluje kao otvoreno i sigurno središte poučavanja i učenja. Kako bi uspješno odgovorila na potrebe zajednice u kojoj djeluje i ispunila svoju obrazovnu misiju, školska knjižnica mora djelovati poticajno pružanjem kvalitetnog programa poučavanja integriranog u školski kurikul. Elektronički mediji i internet snažno utječu na suvremeni život svakog pojedinca, a time i obrazovne zajednice. Učenici brzu i neprestanu dostupnost sadržaja u digitalnom obliku pretpostavljaju korištenju tiskane građe i osobnom dolasku u knjižnicu te se njima služe kao prvotnim izvorima sve raznovrsnijih sadržaja i usluga.  Stoga i školske knjižnice korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije šire doseg svog rada i izvan radnog vremena čime ukazuju na uvažavanje potreba svoje zajednice. Rad knjižnice postaje vidljiv ne samo korisnicima koji u nju fizički uđu već i onima koji posjećuju njezine mrežne stranice. Osiguravanjem fizičkog i digitalnog prostora, pristupa građi, različitim aktivnostima i preoblikovanjem usluga omogućuje učenicima stjecanje vještina za cjeloživotno učenje. Suradničkim pristupom poučavanju zalaže se za jednake mogućnosti i dobrobit svih njezinih članova.

U knjižnici OŠ Augusta Cesarca u Krapini kontinuirano se osmišljavaju i provode različite aktivnosti vezane za neposrednu odgojno-obrazovnu te kulturnu i javnu djelatnost. Uz ostvarivanje radionica, razrednih i školskih projekata, školska knjižnica redovito se uključuje u nacionalne i međunarodne projekte čije ciljeve i ishode učenja također integrira u školski kurikul. Time postaje središte suradnje, promicanja čitanja, informacijske pismenosti i istraživački usmjerene nastave. Poticanjem motivacije učenika za učenje nastoji pridonositi njihovu obrazovnom uspjehu. Uređivanjem mrežnih stranica i prezentiranjem ostvarenih aktivnosti školska knjižnica promiče vlastite usluge i programe temeljene na školskom kurikulu čime uvažava potrebe zajednice te ostvaruje neprestani kontakt ne samo s učenicima i učiteljima već i roditeljima te  užom i širom društvenom zajednicom. Stjecanjem uvida u njezine različite aspekte rada zajednica postaje svjesna uloge i resursa školske knjižnice kao partnera u učenju i pružatelja poželjnih usluga. To potvrđuje redovito preuzimanje i objavljivanje vijesti preuzetih sa stranica školske knjižnice u lokalnom tiskanom mediju (Glas Zagorja), kao i provedeni anketni upitnik za učenike, učitelje i roditelje o pruženoj podršci školske knjižnice tijekom održavanja nastave na daljinu. Rezultati obrade anketnih upitnika pokazali su visoku razinu zadovoljstva učitelja, učenika i roditelja ponuđenim sadržajima i uputama kako navedenim sadržajima pristupiti, koristiti ih i vrednovati. Naglasili su želju i za daljnjim objavljivanjem kvalitetnih informacija i sadržaja na mrežnim stranicama školske knjižnice ne samo radi unapređivanja rada već i održavanja koraka s neprestanim obrazovnim i društvenim promjenama čime se učenike priprema za život.

U školskoj knjižnici posebna se pozornost posvećuje inkluzivnom odgoju i obrazovanju te se posljednjih petnaest godina kontinuirano provode radionice za učenike s posebnim potrebama (učenici s teškoćama i daroviti učenici) kojima se potiče i podupire učenje i njihov cjelovit razvoj. Radionice se ostvaruju u suradnji sa stručnom suradnicom edukacijskom rehabilitatoricom, a dosad su njima obrađene teme različitih nastavnih predmeta i međupredmetnih tema, čime su obuhvaćeni i sadržaji, odnosno ciljevi Agende 2030 radi poticanja kvalitetnog učenja, poticanja razvoja ljudskih prava, promicanja ravnopravnosti spolova, općeljudskih vrijednosti kao i održivog razvoja za aktivno sudjelovanje učenika u društvu. Prikazom navedenih radionica na mrežnim stranicama i stručnim skupovima, osim promicanja  kulture uključivosti, pridonosi se i prepoznatljivosti rada školske knjižnice. 

Uz uređivanje vlastitih mrežnih stranica, naša školska knjižnica uključivanjem u projekte na nacionalnoj i međunarodnoj razini (eTwinning projekti, projekti Naša mala knjižnica i Čitam lakše – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja) potiče suradnju s kolegama unutar i izvan škole, a učenicima omogućuje upoznavanje i suradnju s učenicima drugih škola. Uz kreativnost i pedagošku inovativnost, potiče se razmjena iskustava i mišljenja te dijeljenje uradaka s projektnim partnerima. Objavom ostvarenih aktivnosti ne samo na mrežnim stranicama školske knjižnice već i na mrežnim stranicama nositelja projekata, također se pridonosi promoviranju djelatnosti i većoj vidljivosti školske knjižnice (i škole), kao i samog rada školske knjižničarke.  

Školska knjižničarka izlaganjima i redovitim predstavljanjem ostvarenih aktivnosti i projekata na stručnim skupovima u organizaciji različitih ustanova na regionalnoj i državnoj razini upoznaje s radom školske knjižnice i širu stručnu javnost (knjižničare, pedagoge, psihologe, edukacijske rehabilitatore, učitelje, odgajatelje). Radom na ugledu školske knjižnice i prezentiranjem djelatnosti u i izvan školskog okruženja ujedno se povećava i vidljivost škole, čime se pridonosi i njenoj prepoznatljivosti u obrazovnoj i lokalnoj zajednici.


Gordana Gregurović Petrović
OŠ Augusta Cesarca, Krapina