Knjižnične radionice za 21. stoljeće - FINLIT

Marijana Špoljarić Kizivat

/

Financijska pismenost predstavlja veliki izazov za suvremeni svijet, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj. Financijska pismenost jedna je od ključnih kompetencija 21. stoljeća, stoga je značajno osvijestiti važnost financijskog obrazovanja i pravodobnog razvoja financijske pismenosti,  spoja financijskih znanja i vještina.
Knjižnice su mjesta cjeloživotnog učenja i imaju veliki potencijal kao neformalni edukatori. U mnogim područjima knjižnice su jedina središta neformalnog obrazovanja dostupna odraslima.
U organizaciji Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a financijski potpomognuti sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Osječko-baranjske županije, od 15. do 19. svibnja 2023. u Osijeku, Vinkovcima i Požegi održane su radionice Knjižnice za 21. stoljeće s temom financijske pismenosti FINLIT - Financijska pismenost u narodnim knjižnicama. Tom su prigodom Milena Bon, knjižničarska savjetnica iz Narodne i univerzitetne knjižnica Slovenije u Ljubljani i Alina Meško iz Saveza potrošača Slovenije predstavile Erasmus+ projekt koji je provodila Narodna i univerzitetna knjižnica Slovenije (NUK) u Ljubljani u suradnji s knjižnicama u Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Slika 1.  Polaznici radionice

Polaznici su bili knjižničari iz narodnih i školskih knjižnica za knjižničare s područja triju županija, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske, koji su se upoznali s teorijskim i praktičnim aspektima financijske pismenosti u slovenskim knjižnicama, kao i sa načelom i strukturom financijske pismenosti kroz obrazovne module. Predstavljen im je edukacijski program za odrasle korisnike o financijskom opismenjavanju, online platforma s tečajevima na pet europskih jezika, kao i korištenje suvremenih kombiniranih metoda obrazovanja odraslih. Obuhvaćene su raznovrsne teme koje su uključivale osobne financije, financijski sustav, kredite i zajmove, osiguranje, zaštitu potrošača, internetsko bankarstvo, internetsku kupovinu, internetsku financijsku sigurnost i drugo.
S ciljem povećanja razine financijske pismenosti odraslih u Hrvatskoj, razvoja kompetencija knjižničara, stjecanje novih znanja i iskustva na području obrazovanja i financijske pismenosti i obogaćivanja usluga knjižnica, knjižničari su osposobljeni za primjenu stečenog znanja i provođenje radionica u stvarnom i virtualnom okruženju.
U današnje se vrijeme mijenjao pristup obrazovanju, gdje knjižničari u takvim uvjetima trebaju nametnuti svoju ulogu informacijskih stručnjaka koji će korisnicima olakšati dolazak do relevantnih izvora i informacija svih vrsta. Knjižnice moraju provoditi opismenjivanje svojih korisnika na svim razinama. Prednost FINLIT edukacija je u tome što sam knjižničar preuzima ulogu vodiča kroz financijska znanja i financijski opismenjuje svoje korisnike te ih po potrebi upućuje na dodatne relevantne izvore informacija ili stručnjake.
Temelji su uspostavljeni, sada je na knjižničarima daljnja edukacija i razvoj usluga.

Marijana Špoljarić Kizivat
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek