Slikovnice hrvatskih autora u najvećoj javnoj knjižnici u Singapuru

Ida Gašpar

/

Regionalna knjižnica Punggol, sada najveća javna knjižnica u Singapuru, u potpunosti je otvorila svoja vrata u travnju 2023. U svojem sastavu sadrži i međunarodnu zbirku literature okupljenu pod nazivom World on Us. Za djecu koja žele proširiti svoje horizonte i istražiti svijet, World on Us sadrži materijale za čitanje iz cijelog svijeta, uključujući one koje su donirale međunarodne knjižnice, veleposlanstva i udruge. Za istoimenu zbirku, na inicijativu članica IFLA-ine Sekcije knjižnica za djecu i mladež, u suradnji Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež i Hrvatskog centra za dječju knjigu, odabrane su i pripremljene slikovnice i knjige hrvatskih autora dostupne na engleskom jeziku. Nacionalnom knjižničnom vijeću Singapura poslan je prijedlog nakon čega su njihovi predstavnici odabrali osam naslova za slanje.




 
1/ The blue sky,Andrea Petrlik Huseinović,Kašmir promet,2002.
2/ Return from emerald land,Miro Radalj,Dječja knjiga,2019.
3/ Wow: ovo je Hrvatska=This is Croatia,Ružica Kandić, Ana Roko,ALFA,2020.
4/ Magdalen's library on wheels,Željka Horvat-Vukelja,Fran Galovic Koprivnica Public Library,2022.
5/ Little Mo,Ana Đokić-Pongrašić,Knjiga u centru / Book in the Centre,2009.
6/ Školice za Tratinčicu=Hopscotch for Daisy,Ana Đokić-Pongrašić,Knjiga u centru,2009.
7/ Što ako? (What if?),Ana Salopek,Knjiga u centru,2022.,Silent Book
8/ Čovječuljci = Tiny people,Ula Reić,OmoLab komunikacije,2019.

Zauzvrat su i u Hrvatsku stigle slikovnice na engleskom i kineskom jeziku sadržajno vezane za kulturu života i geografska obilježja Singapura. Nakon konzultacija s kolegama knjižničarima, dogovoreno je da se pošiljka dostavi Knjižnicama grada Zagreba - Knjižnici Tina Ujevića, koja surađuje s Konfucijevim institutom te provodi radionice kineskog jezika za djecu.

Regionalna knjižnica Punggol velebno je izdanje na pet katova, od kojih je svaki prilagođen potrebama različitih skupina korisnika-djeci rane dobi, roditeljima, tinejdžerima, starijim osobama, studentima, osobama s teškoćama, poduzetnicima itd.
Prva dva kata su raj za rano učenje s prostranom površinom s edukativnim materijalima okupljenim u zbirci Knjižnica igračaka.




TinkerTots se također nalazi na prvom katu kako bi se djeci u dobi od šest godina i mlađoj pomoglo da razviju svoje kognitivne vještine kroz kreativnu igru. Nakon što se djeca umore od čitanja, roditelji ih mogu odvesti u Stories Come Alive Room da uživaju u impresivnom iskustvu pripovijedanja kroz vizualne i svjetlosne efekte. Na drugom katu djeca mogu pronaći The Storyteller Cove gdje su dostupne animacije, ilustracije i postaje za izradu rekvizita koji im pomažu maštati. Na istom katu, za stariju djecu od 7 do 12 godina smješten je Do-it-yourself prostor osmišljen u partnerstvu sa Smithsonianom iz SAD-a, pod nazivom The Spark!Lab .
Tri preostala kata za učenje, rad i napredovanje, namijenjena su tinejdžerima i odraslima. Učiti se može na razini 3 u Zoni učenja s 80 sjedećih mjesta s mogućnosti rezervacije mjesta putem online sustava. Za tinejdžere koji traže dobro štivo, Teenspace dolazi s umjetničkim instalacijama i sadržajem usmjerenim na popularne žanrove poput fantastike i znanstvene fantastike.




Na razini 4 nalaze se tehnologije za komunikaciju kako bi korisnici iz prve ruke iskusili kako rade i kako mijenjaju način na koji živimo. Jedna od zona je Experience IT zona. Za one koji su zainteresirani za proizvodne tehnologije, MakeIT zona omogućuje posjetiteljima da isprobaju robotiku, 3D pisače i digitalne rezače.
NLB-ov vlastiti centar za poslovne resurse pod nazivom Launch također je na četvrtom katu kako bi podržao rast pojedinaca, ambicioznih poduzetnika, vlasnika malih tvrtki i freelancera.
Na kraju, na najvišem katu knjižnice nalazi se Programska soba. To je ogroman prostor za suradnju, gdje pojedinci i tvrtke mogu organizirati ili prisustvovati razgovorima i radionicama o svim temama.
Nadamo se i budućoj suradnji s Nacionalnim knjižničničim vijećem Singapura te i u našoj zemlji priželjkujemo ovake inovativne i inspirativne knjižnične prostore.

Izvor: https://thebeat.asia/singapore/urbanite/architecture/whats-inside-punggol-regional-library-singapores-largest-public-library

Ida Gašpar
ida@knjiznica-koprivnica.hr
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica
Predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež