16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem – Split, 26. i 27. svibnja 2023. godine

Klaudija Mandić

/

Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split kao domaćinom i Društvom knjižničara u Splitu, 26. i 27. svibnja 2023. godine organizirala je 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa. Okrugli stol održao se pod nazivom Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja.

Festival se hrvatskih bibliobusa održavao 26. svibnja 2023. godine na „splitskoj ljepotici“ Poljudu, a sudjelovala su bibliobusna vozila iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

10. festival hrvatskih bibliobusa su otvorili te sudionike pozdravili Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split, Romana Jandrijević, predsjednica Društva knjižničara u Splitu, Jasenka Pleško, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Splita, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Za sve sudionike i posjetitelje Festivala je organiziran kulturno-umjetnički program te mogućnost razgledavanja bibliobusnih vozila. Nakon festivalskog dijela programa sudionicima je omogućeno razgledavanja Stadiona Poljud uz vodiča nakon kojeg je slijedio defile bibliobusa kroz određeni dio grada Splita te turističko razgledavanje poznatih splitskih znamenitosti.
Okrugli stol se održavao 27. svibnja 2023. godine u prostorima Gradske knjižnice Marka Marulića Split. Na Okruglom je stolu sudjelovalo više od 70 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Pozvani izlagači su bili Jyri Vuoristo i Teemu Hiltunen, iz pokretne knjižnice u Turku, Finska, Mari Luolamaa iz pokretne knjižnice Helsinki, Finska te domaćini iz Splita – Hanja Anić i Petra Skelin Giljanović. Osim pozvanih izlagača, uključili su se mnogi zanimljivi domaći predavači te predavači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Nizozemske, što je omogućilo sudionicima razmjene znanja, iskustava, ideja i prakse te stvaranje moguće suradnje i partnerstva. Na 10. festivalu hrvatskih bibliobusa su predstavljena nova vozila koja su nabavljena kroz osigurana sredstva iz Poziva ESF-a „Čitanjem do uključivog društva“ te novoosnovane bibliobusne službe dok su na Okruglom stolu predstavljene neke od projektnih aktivnosti. Na temelju svih izlaganja, zaključeno je kako su pokretne knjižnice od iznimnog značaja, naročito kada su u pitanju stanovnici koji žive u malim i razbacanim naseljima, daleko od većih središta te da pokretne knjižnice u Hrvatskoj svojim sustavnim radom ostvaruju zapažene uspjehe i dosegle su visok stupanj razvoja, u skladu s europskim i svjetskim trendovima i stručnim standardima.

Širenje mreže pokretnih knjižnica još jednom je pokazalo da knjižnice osluškuju potrebe svoje lokalne zajednice i čine sve što mogu kako bi pridonijeli kvaliteti svakodnevnog života građana. Pokretne knjižnice u Republici Hrvatskoj dio su mreže stacioniranih narodnih knjižnica i javna su potreba u kulturi koja doprinosi ostvarivanju osnovnih strateških ciljeva Europske unije i Republike Hrvatske, vezano za socijalnu, kulturnu i digitalnu inkluziju te za cjeloživotno učenje, osobito djece i odraslih u ruralnim područjima, udaljenima od većih gradskih središta i sa slabom prometnom povezanošću s razvijenijim susjednim mjestima. One razvijaju usluge i organiziraju programe daleko od kulturnih centara i time znatno pridonose podizanju kvalitete života svojih korisnika te dokazuju važnost i nezamjenjivu ulogu u društvu i lokalnoj zajednici.


Klaudija Mandić
Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva
Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci
klaudija@gkvk.hr