Okrugli stol o važnosti čitanja

Hanja Anić

/

Okrugli stol o važnosti čitanja održan je 12. svibnja 2023. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije te GKMM Split. Događanje je dio javne kampanje podizanja svijesti o važnosti čitanja u sklopu EU projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“. Okrugli stol samo je dio aktivnosti koji je realiziran u sklopu tog projekta, a koji za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe.

Sudionice multidisciplinarnog okruglog stola bile su: Ana Bilčić – psihologinja, Katja Ivančić Brkljač – odgajateljica i pedagoginja, Doroteja Kamber-Kontić – ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić – Sveučilište u Zadru, Magdalena Mrčela – profesorica i književnica, Grozdana Ribičić – ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split, Ivana Šabić – defektologinja i logopedinja, dr. sc. Nada Topić – književnica i knjižničarka, dr. sc. Meri Maretić – Splitsko-dalmatinska županija. Moderatorice su bile Petra Skelin Giljanović, voditeljica projekta i Katarina Sovulj, knjižničarka.


Slika 1. Sudionice Okruglog stola o važnosti čitanja u GKMM Split

U sklopu Okruglog stola željelo se istaknuti važnost čitanja kod djece, mladih i odraslih kako bi ih se potaknulo na kritičko razmišljanje, na usmeno i pismeno izražavanje, kao i da bi se općenito unaprijedila kvaliteta njihova života. Na okruglom stolu sudjelovali su izlagači iz različitih stručnih područja koji su zahvaljujući svom obrazovanju te dosadašanjem radnom iskustvu s djecom, mladima, ali i odraslima objasnili prisutnima zašto je važno čitati djeci već od rođenja. Također upozorili su na sve veću potrebu u odgojno-obrazovnim ustanovama za stručnim službama poput defektologa, logopeda, psihologa i pedagoga jer je sve veći porastbroja djece i mladih s poremećajima u govoru, čitanju ali i ponašanju. Predstavljeni su neki od projekata koji potiču čitanje i ljubav prema književnosti. Naglašena je potreba za revizijom i prilagodbom obvezne lektire u osnovnoj i srednjoj školi kako bi se potaknula ljubav prema čitanju. Sudionici okruglog stola složili su se da je neophodno sustavno raditi na promociji čitanja kroz multidisciplinarni pristup te uz sinergiju obitelji i škole. Briga svih u društvu da pomognu roditeljima i djetetovoj obitelji jer su upravo oni najvažniji u razvoju kulture čitanja kod svoje djece radi njihovog zdravog razvoja. Treba nastaviti raditi na čitateljskim kompetencijama na svim razvojnim razinama počevši od najranije dobi. Čitanju i čitatelju je potrebno pristupiti što individualnije.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 EUR tj. 3.938.232,95 HRK od čega je 444.289,34 EUR tj. 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 EUR, tj. 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.

Hanja Anić
hanic@gkmm.hr
Gradska knjižnica Marka Marulića
Voditeljica županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Splitsko-dalmatinske županije