Vidljivost Knjižnice Poliklinike SUVAG u poslovima vezanim uz istraživanje i razvoj matične ustanove

Ivan Crnjac

/

Knjižnica Poliklinike SUVAG Zagreb ima poseban značaj unutar Odjela za istraživanje i razvoj matične ustanove te igra važnu ulogu u podršci znanstveno-istraživačkim aktivnostima Poliklinike. Kao specijalnoj knjižnici jedan od njenih glavnih ciljeva, uz osiguravanje relevantnih informacija i literature za svoje korisnike, jest i podrška znanstveno-istraživačkoj djelatnosti ustanove.

Jedan od ključnih poslova knjižničara u 2022. bio je koordinacija vezana uz upis Poliklinike SUVAG u renomiranu međunarodnu organizaciju IALP (International Association of Communication Sciences and Disorders), prije poznatu kao International Association of Logopedics and Phoniatrics.

Poliklinika SUVAG, koja je registrirana između ostalog i za znanstveno-istraživačku djelatnost te provođenje stručnog usavršavanja za primjenu verbotonalne metode u zemlji i inozemstvu, prepoznala je korist i važnost afilijativnog članstva u eminentnoj organizaciji IALP.  IALP okuplja ukupno 56 znanstvenih ustanova i strukovnih društava iz cijelog svijeta. Članstvo u IALP-u važno je za Polikliniku SUVAG iz nekoliko razloga: povezivanje s međunarodnom zajednicom stručnjaka te pristup najnovijim saznanjima i istraživanjima što je ključno kako bi se osigurala suvremena i na dokazima temeljena praksa. Valja istaknuti i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama i događanjima kako bi djelatnici, poglavito znanstvenici, razmijenili znanja, umrežili se s drugim stručnjacima te predstavili vlastite istraživačke i kliničke napore. Uz navedeno, treba naglasiti i mogućnosti suradnje i partnerstva s drugim organizacijama, institucijama i stručnjacima koji se bave sličnim ili komplementarnim područjima rada. Važan benefit članstva predstavlja unapređenje stručnosti i kompetencija kroz edukacija, radionice i druge mogućnosti profesionalnog razvoja koje nudi IALP kako bi pomogao stručnjacima na području rehabilitacije slušnih, govornih i komunikacijskih poremećaja da steknu uvide o najnovijim praksama i tehnologijama u svom području rada te ih primjene u svom radu s pacijentima. Kroz članstvo u IALP-u, Poliklinika SUVAG može aktivno sudjelovati u zagovaranju i promicanju interesa struke na međunarodnoj razini. Ovo može pomoći u stvaranju svijesti o važnosti rehabilitacije te poboljšanju uvjeta za pružanje skrbi za osobe s poremećajima sluha i govora.

Knjižničar je, nakon obavljenih formalnih poslova vezanim uz upis u IALP, postao osoba odgovorna za komunikaciju s tajništvom te međunarodne organizacije. Uloga knjižničara vezano uz članstvo Poliklinike SUVAG u IALP-u uključuje i obavještavanje djelatnika Poliklinike (posredno putem voditelja Službi) o novostima vezanim uz rad IALP-a, edukacijskim programima te skupovima koje IALP održava uživo i online.

Djelatnici ustanove, zahvaljujući članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji, dobili su besplatan pristup časopisima objavljenim od strane Karger Publicationsa. Posebno vrijedi istaknuti besplatan pristup uglednom časopisu Folia Phoniatrica et Logopaedica. Kao znanstveni časopis, Folia Phoniatrica et Logopaedica ima važnu ulogu u diseminaciji najnovijih saznanja i istraživanja vezanih uz rehabilitaciju slušanja i govora. Stručnjaci u Poliklinici SUVAG prate i koriste u radu saznanja iz ovog časopisa kako bi bili u tijeku s najnovijim teorijama, istraživanjima i praksama u svojem području rada. Knjižnica Poliklinike SUVAG pristupom bazi Karger publikacija obogatila je svoj fond i pružila novu uslugu besplatnog pristupa širokoj bazi znanja. U cilju omogućavanja pristupa časopisima, knjižničar je osigurao korisničko ime i lozinku za djelatnike Poliklinike SUVAG. Time su zaposlenici dobili neometan pristup relevantnim znanstvenim i stručnim publikacijama Karger, čime im je olakšan pristup relevantnim i recentnim informacijama. Ovo je samo jedan primjer kako se knjižnica može aktivno uključiti u poslove vezane uz znanstveni rad ustanove i time povećati svoju vidljivost unutar matične institucije.

Tijekom niza godina, knjižničar je obavljao važan zadatak administriranja unosa radova stručnjaka u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI te bazu projektnih aktivnosti POIROT. Međutim, od srpnja 2023., CROSBI je postao sastavni dio CRORIS-a – Informacijskog sustava znanosti Republike Hrvatske. U sklopu projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja, pod nazivom "Znanstveno i tehnologijsko predviđanje", Knjižnica Poliklinike SUVAG se uključila u ovaj strateški projekt koji ima širok spektar ciljeva usmjerenih na unaprjeđenje okvira nacionalnog sustava istraživanja, razvoja i inovacija. Knjižničar je imenovan administratorom CRORIS-a, a dosadašnje baze POIROT i CROSBI uspješno su migrirane na ovaj novi informacijski sustav. U ovom kontekstu, administratori ustanova, poput knjižničara, igraju važnu ulogu u osiguravanju glatke tranzicije i pravilnog funkcioniranja sustava. Kroz ove aktivnosti, knjižničar je značajno povećao vidljivost Knjižnice, budući da su sustavni i uredni podaci od izuzetne važnosti za ustanovu.

Navedene aktivnosti Knjižnice Poliklinike SUVAG imaju za cilj povećanje vidljivosti knjižnice unutar matične ustanove i šire. Kroz svoje usluge, Knjižnica pridonosi istraživačkom radu, razvoju stručnosti djelatnika te podržava edukaciju i usavršavanje u području u kojem ustanova djeluje.


Ivan Crnjac
icrnjac@suvag.hr
Poliklinika SUVAG Zagreb