Održan međunarodni stručni skup "Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica"

Ida Gašpar
Jagoda Ille

Održan međunarodni stručni skup Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica

Devetnaesti po redu stručni skup pod nazivom Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica po prvi puta održan je u dva dana - 26. i 27. 3. 2024. u Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te putem videokonferencijske platforme Zoom. Skup koji Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba – Knjižnicom Medveščak organizira od 2006. godine, ove je godine realiziran u partnerstvu s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu te u suradnji s IFLA-inom Sekcijom knjižnica za djecu i mladež.

Skup su pratili knjižničari iz školskih i narodnih knjižnica Hrvatske te studenti iz Zagreba i Zadra. Cilj skupa bio je omogućiti razmjenu znanja i ideja o održivim knjižničnim programima, o svjesnom djelovanju u korištenju resursa i zaštiti okoliša, primjeni novih tehnologija u poticanju čitanja i pružanju knjižničnih usluga te o dugotrajnim programima koji se uspješno provode desetljećima u knjižnicama. Članice programskog i organizacijskog odbora bile su Dunja Marija Gabrijel, Ida Gašpar, Jagoda Ille, Alica Kolarić, Keti Krpan, Luka Kvesić, Marianne Martens, Branka Mikačević, Morana Peranić, Jelena Pisačić, Jasenka Pleško, Kristina Romić, Sara Semenski, Anita Spevec, Ema Subotičanec, Marina Šimić, Sonja Šimić, Lavra Tinta.
 
Održan međunarodni stručni skup Kad se male ruke slože - 1.dan skupa dječjih knjižničara

Službeni program prvoga dana ovogodišnjega skupa započeo je pozvanim izlaganjima hrvatskih autorica – dr. sc. Diane Garašić, umirovljene više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje koja je održala izlaganje Obrazovanje za održivi razvoj; Barbara Balenović, koordinatorice projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb u Knjižnicama grada Zagreba s izlaganjem Uloga knjižnice u razvoju ključnih kompetencija u ostvarivanju održivog razvojna; Dolores Mumelaš, voditeljice projekta Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izlaganjem Budućnost u rukama djece: knjižnice kao katalizatori održivosti i Danijele Petrić, voditeljice Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica na temu Kako prilagoditi temeljne knjižnične usluge potrebama današnjeg djeteta te učiniti čitanje održivim?. U drugom dijelu Skupa održana su izlaganja s primjerima dobre prakse iz hrvatskih narodnih i školskih knjižnica te jedan iz Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, Crna Gora.

Drugog dana skupa sudionici su se okupili u dvorani Judita u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nakon kratkih pozdravnih govora glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanke Stričević i predsjednice IFLA-ine Sekcije Knjižnica za djecu i mladež Marianne Martens, na programu su bila izlaganja inozemnih primjera dobre prakse.

Sudionici su se mogli upoznati sa šarolikom, bogatom lepezom iskustava dječjih knjižničara iz Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, Njemačke, Meksika, Turske, Kanade, Singapura te Sjedinjenih Američkih Država. Primjeri rada u narodnim i školskim knjižnicama kretali su se od onih pozitivnih, koji prikazuju napredne, bogate i inovativne oblike rada i usluga za djecu i mladež, do negativnih, koji iznose problematiku borbe za inkluziju zanemarenih skupina korisnika, borbe za pružanje kvalitetnih usluga u vrijeme rezanja resursa te borbe protiv cenzure i diskriminacije. Na samom kraju dvodnevnog programa sudionici prisutni u dvorani Judita, podijeljeni u timove, natjecali su se u pub kvizu na temu dječje književnosti, nakon čega je uslijedio završni sastanak u prostoru Hrvatskog knjižničarskog društva uz razgledavanje izložbe Ivana Brlić-Mažuranić.
Održan međunarodni stručni skup Kad se male ruke slože - sudionici stručnog skupa u NSK, 2. dan

Detaljniji opis održanog programa dostupan je u digitalnoj Programskoj knjižici dostupnoj na: https://drive.google.com/file/d/1wl342JXXahQbVJlsO-MlcrWiS6Vf2yMC/view?usp=drive_link.

Ovogodišnji, raznovrstan program pružio je uvid u razne aspekte održivog razvoja u dječjem i školskom knjižničarstvu u Hrvatskoj i svijetu: od dugovječnih programa i angažiranja zajednice, preko obrazovanja korisnika za održivi razvoj do inovativnih usluga oblikovanih u uvjetima negativnih klimatskih i društvenih promjena. Prezentacije i snimke pojedinih izlaganja naći će se na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva i YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba. Rezultati rada te sažeci predavanja svih sudionika, domaćih i inozemnih, bit će predstavljeni međunarodnoj knjižničarskoj zajednici u okviru IFLA Newslettera Sekcije knjižnica za djecu i mladež. 
 
Infografika IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za djecu od rođenja do 18 godina
 
U suradnji s IFLA-inom Sekcijom knjižnica za djecu i mladež, povodom stručnog skupa, objavljen je  i prijevod Infografike IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za djecu od rođenja do 18 godina 
https://drive.google.com/file/d/1EQjwuGUtmdfjnsw9jgSyZyxiLdFudXmE/view?usp=sharing.

Skup je realiziran financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Knjižnica grada Zagreba i Hrvatskog knjižničarskog društva.

Ida Gašpar 
ida@knjiznica-koprivnica.hr
Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

Jagoda Ille 
jille@nsk.hr
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu