Izložbe u knjižnici: Izložbena djelatnost Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar (2020. – 2023.)

Main Article Content

Slaven Pejić

Sažetak

Cilj. Cilj ovoga rada jest potaknuti raspravu oko problematike knjižnične izložbene djelatnosti te ukazati na brojne izazove postavljanja izložbi u knjižnici. Namjera je primjerom iz prakse u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar olakšati proces organizacije, provedbe, katalogizacije i vrednovanja izložbene djelatnosti u drugim knjižnicama.


Pristup/metodologija. Rad se temelji na istraživanju relevantne literature koja se odnosi na knjižničnu izložbenu djelatnost te pregledu praktične provedbe izložbene djelatnosti od strane zaposlenika Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar od 2020. do 2023. godine temeljeno na službenim izvješćima.


Rezultati. Rad donosi sažetu teorijsku podlogu o temi izložbi u knjižnicama i organizaciji izložbene djelatnosti. Isto tako, informativno opisuje proces izrade izložbe, od idejnog osmišljavanja, organizacije izložbenog prostora, prikupljanja izložbenog materijala, pa do postavljanja, pohrane i katalogizacije izložbi. Kroz prikaz primjera iz prakse knjižničarima su ponuđene potrebne informacije za što uspješniju provedbu izložbi u vlastitoj ustanovi.


Originalnost/vrijednost. Prepoznata je potreba publiciranja stručne literature koja se odnosi na knjižničnu izložbenu djelatnost i njezinu praktičnu primjenu.

Article Details

Kako citirati
Pejić, S. (2024). Izložbe u knjižnici: Izložbena djelatnost Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar (2020. – 2023.). Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 67(1), 203–221. https://doi.org/10.30754/vbh.67.1.1141
Rubrika
Članci