Kompetencije za rad s korisnicima treće životne dobi u informacijskoj službi Knjižnica grada Zagreba Istraživanje stavova knjižničara

Snježana Ercegovac
Vlasta Šolc
Ira Tuzlančić

Cilj. Cilj je rada skrenuti pozornost na važnost jačanja kompetencija knjižničara    u radu s osobama starije životne dobi na primjeru projekta „65 plus“ Knjižnica grada Zagreba.

Metodologija. Istraživanje je provedeno među knjižničarima koji sudjeluju u projektu „65 plus“ od 25. listopada do 5. studenoga 2022. metodom ankete i korištenjem online upitnika. Upitnik se sastojao od 28 pitanja otvorenog i zatvorenog tipa, a ispunilo ga je 38 ispitanika koji čine 69 % ciljane skupine. Ispitivani su stavovi knjižničara o potrebnim kompetencijama za rad s osobama starije dobi, procjeni vlastitih kompetencija i senzibiliziranosti za potrebe starijih osoba općenito, važnosti cjeloživotnog učenja i načinima stjecanja znanja i vještina potrebnih za rad s tom korisničkom skupinom.

Rezultati. Rezultati istraživanja pokazuju kako se ispitanici smatraju kompetentnima za rad sa starijima i da im je za kvalitetno pružanje usluga i osmišljavanje novih programa potrebna kontinuirana edukacija, što sve upućuje na to da su osobno i profesionalno motivirani sudjelovati u provedbi projekta. Od najvažnijih općih kompetencija potrebnih za rad sa starijim korisnicima ističu etičnost, komunikacijske vještine i sposobnost prilagodbe novim situacijama. Kao najvažnije stručne kompetencije navode učinkovito pružanje informacija u skladu s potrebama korisnika, sposobnost poučavanja korisnika i sposobnost pružanja i razvijanja (novih) usluga za korisnike.

Praktična primjena. Rezultati istraživanja mogu poslužiti drugim narodnim knjižnicama u osmišljavanju programa, razvijanju kompetencija svojih zaposlenika u informacijskoj službi i unaprjeđenju usluga namijenjenih starijim korisnicima.

Originalnost/vrijednost. U radu su izloženi rezultati prvog istraživanja stavova knjižničara uključenih u provedbu projekta „65 plus“ o važnosti različitih kompetencija i cjeloživotnog učenja u svrhu provedbe i osmišljavanja kvalitetnih programa za osobe treće životne dobi.

Ercegovac, S., Šolc, V., & Tuzlančić, I. (2024). Kompetencije za rad s korisnicima treće životne dobi u informacijskoj službi Knjižnica grada Zagreba: Istraživanje stavova knjižničara. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 67(2), 135–159. https://doi.org/10.30754/vbh.67.2.1168

plus (2023). Dostupno na: https://www.kgz.hr/hr/65-plus-1296/1296)

ALACC (2023). ALA’s Core Competences of Librarianship. Dostupno na: https://www.ala.org/educationcareers/sites/ala.org.educationcareers/files/content/2022%20ALA%20Core%20Competences%20of%20Librarianship_FINAL.pdf

Despot Lučanin, J. (2022). Psihologija starenja: izazovi i prilagodba. Zagreb, Slap.

Ercegovac, S., V. Šolc i I. Tuzlančić (2019). Program za budućnost – deset godina projekta "65 plus" u Knjižnicama grada Zagreba. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61, 2: 199–220. https://doi.org/10.30754/vbh.61.2.700

Gorman, M. (2006). Postojana knjižnica: tehnologija, tradicija i potraga za ravnotežom. Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Guidelines (2017). Guidelines for Library Services with 60+ Audience: Best Practices . Chicago: American Library Association. Dostupno na: https://www.ala.org/rusa/sites/ala.org.rusa/files/content/resources/guidelines/60plusGuidelines2017.pdf

IFLA-ine smjernice za narodne knjižnice (2011). Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo.

IFLA-in i UNESCO-ov Manifest za narodne knjižnice (2022). Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo. Dostupno na: https://www.hkdrustvo.hr/datoteke/4388

IFLA/FAIFE Izjava Knjižnice i intelektualna sloboda (1999). International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA). Dostupno na: https://repository.ifla.org/bitstream/123456789/1432/1/ifla-statement-on-libraries-and-intellectual-freedom-hr.pdf

Izvještaj 65 plus za 2019. godinu (2020). Izvještaj projekta 65 plus Knjižnica grada Zagreba za razdoblje siječanj – prosinac 2019. Arhiva Knjižnica grada Zagreba. [interni dokument]

Izvještaj 65 plus za 2022. godinu (2023). Izvještaj projekta 65 plus Knjižnica grada Zagreba za razdoblje siječanj – prosinac 2022. Arhiva Knjižnica grada Zagreba. [interni dokument]

Machala, D. (2015). Knjižničarske kompetencije: pogled na razvoj profesije. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada; Nacionalna i sveučilišna knjižnica.

Sabolović-Krajina, D. (2018). Socijalna isključenost u kontekstu kritičkog knjižničarstva. U: Sabolović-Krajina, D. (ur.). Socijalno inkluzivne knjižnične usluge : zbornik radova. Koprivnica : Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".

Smjernice (2009). Smjernice za knjižnične usluge za bolničke pacijente, starije osobe i osobe s posebnim potrebama u ustanovama za trajnu skrb i smještaj. Zagreb: Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Resman, S. (2016). Smernice za oblikovanje storitev za starejše. Ljubljana: Mestna knjižnica. Dostupno na: https://www.mklj.si/wp-content/uploads/2021/06/Smernice_za_starejse.pdf

Robertson, T. (2007). Critical librarianship: An interview with Toni Samek. Dostupno na: http://bclaifc.wordpress.com/2007/11/13/critical-librarianship-an-interview-with-toni-samek/

Statista: The countries with the largest percentage of total population over 65 years in 2023 (2023). Dostupno na: https://www.statista.com/statistics/264729/countries-with-the-largest-percentage-of-total-population-over-65-years/

United Nations, Department of Economic and Social Affaires, Population Division. (2017). World Population Ageing 2017: Highlights Dostupno na: https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789213627457/read

United Nations, Department of Economic and Social Affaires, Population Division. (2019). World Population Ageing 2019: Highlights Dostupno na: https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210045537/read

United Nations, Department of Economic and Social Affaires, Population Division. (2020). World Population Ageing 2019. Dostupno na: https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210045544/read

United Nations, Department of Economic and Social Affaires, Population Division. (2020). World Population Ageing 2020: Highlights. Dostupno na: https://www.un-ilibrary.org/content/books/9789210051934/read

Zakon o obrazovanju odraslih (2021). Narodne novine 144, 2460. [citirano: 2023-11-11]. Dostupno na: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_12_144_2460.html.

Zlatar Radigović, K. i Sabolović-Krajina, D. (ur.) (2022). Smjernice za pristupačnost narodnih knjižnica: prilagođeno i dopunjeno hrvatsko izdanje. Zagreb: Hrvatska knjižnica za slijepe; Koprivnica: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović". Dostupno na: https://www.hkzasl.hr/images/2023/Smjernice_za_pristupanost_narodnih_knjinica.pdf