Razvoj obrazovanja knjižničara za rad u informacijskoj službi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Od tradicionalnih do kritičkih pristupa

Main Article Content

Denis Kos
https://orcid.org/0000-0001-5893-7945

Sažetak

Cilj: Cilj je ovoga rada istražiti bogatu tradiciju i kontinuitet obrazovanja knjižničara na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad u informacijskoj službi te prikazati razvoj tog obrazovanja s obzirom na: a) rad odsječkih nastavnika s naglaskom na rad nastavnice Odsjeka Dore Sečić koja je objavom knjige Informacijska služba u knjižnici 1995. godine ocrtala temelje suvremene informacijske službe u Hrvatskoj, b) implementaciju bibliografske paradigme u sadržajima kolegija prijediplomskog i diplomskog studija Informacijskih znanosti, smjer Bibliotekarstvo i c) pripremu za aktualnu reformu studijskog programa.


Rezultati: Rad problematizira povijest, sadašnjost i budućnost obrazovanja knjižničara na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za rad u informacijskoj službi pomoću konceptualizacije toga razvoja u okvirima četiriju programskih odrednica, tj. mogućih uloga knjižničara-informatora: informator-stručnjak, informator-poučavatelj, informator-istraživač i informator-transformator.


Metodologija: Rad analizira i uspoređuje povijesne izvore poput redova predavanja Sveučilišta u Zagrebu, studijskih programa Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, relevantnih spomeničkih monografija i drugih izvora te uspoređuje relevantne profile profesionalnih kompetencija za rad u informacijskoj službi s aktualnim studijskim programom Odsjeka.


Originalnost/Vrijednost: Rad donosi rijedak uvid u povijest razvoja obrazovanja knjižničara-informatora u Hrvatskoj te dokumentira aktualno stanje i razvojne perspektive obrazovanja knjižničara-informatora u kontekstu studija koje nudi Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Article Details

Kako citirati
Kos, D. (2024). Razvoj obrazovanja knjižničara za rad u informacijskoj službi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu: Od tradicionalnih do kritičkih pristupa. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 67(2), 1–20. https://doi.org/10.30754/vbh.67.2.1172
Rubrika
Članci
Biografija autora

Denis Kos, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Denis Kos znanstveni je suradnik i docent pri Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao nastavnik i član Katedre za bibliotekarstvo izvodi nastavu na redovnom preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti te na izvanrednom studiju bibliotekarstva.

Rođen je 21. lipnja 1990. godine u Varaždinu, gdje je 2009. godine maturirao na Prvoj gimnaziji Varaždin. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine stekao je naziv magistra bibliotekarstva i pedagogije. Stručno se osposobljavao u knjižnicama Kineziološkog fakulteta i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2016. godine zapošljava se na Filozofskom fakultetu kao asistent na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti (Katedra za organizaciju znanja) i u Centru za integrativnu bioetiku.

Istražuje epistemološki postav informacijskih znanosti te područja interdisciplinarne i transdisciplinarne organizacije znanja, kritičkog knjižničarstva, informacijske i podatkovne pismenosti te sadržajne analize. Sudjeluje u organizacijskim i programskim odborima nekoliko domaćih znanstvenih i stručnih skupova, a član je i organizacijskog i programskog odbora međunarodne Europske konferencije o informacijskoj pismenosti, uredništva časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis Philosophica, upravnog odbora Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva, Zagrebačkog knjižničarskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva, Međunarodnog udruženja za organizaciju znanja te međunarodne istraživačke mreže Navigating Knowledge Landscapes. U slobodno vrijeme bavi se plivanjem i čitanjem fantasy i sci-fi literature.