Tematske dodatne oznake kao dio predmetnog sustava Knjižnica grada Zagreba

Main Article Content

Silvija Zec

Sažetak

Cilj. U tekstu se analiziraju predmetne odrednice koje čine pomoćni rječnik predmetnoga jezika koji se prema Pravilniku za predmetni katalog Knjižnica grada Zagreba naziva tematskim dodatnim oznakama. Kroz terminološku analizu i praktične primjere predmetnoga označivanja ukazuje se na iskustva odabira i korištenja te vrste predmetnih odrednica. Pokazuju se osobitosti predmetnoga označivanja u sustavu Knjižnica grada Zagreba.


Pristup/metodologija/dizajn. Daje se prikaz teorijske osnove za pristup toj vrsti predmetnih odrednica. Tematske dodatne oznake analiziraju se terminološki kako bi se ukazalo na jezične aspekte njihova odabira i korištenja. Opisuju se i problemi koji su se pojavili u rječniku zbog nedovoljnoga normativnog nadzora.


Rezultati. Na primjerima iz prakse predmetnoga označivanja rad pokazuje kako se pomoću tematskih dodatnih odrednica nastoji postići točnost i iscrpnost u označivanju različitih tema prisutnih prvenstveno u građi s područja društvenih i humanističkih znanosti te pridonijeti boljoj pretraživosti te građe s gledišta korisnika. Ističe se važnost odabira riječi kojima se u pomoćnom rječniku dodatno označuju različiti predmeti, kao i važnost sustavnoga nadzora nad svim dijelovima rječnika predmetnoga jezika.


Originalnost/vrijednost. Analiziraju se predmetne odrednice koje čine pomoćni rječnik predmetnoga jezika, a koje su rijetko predmetom analize.

Article Details

Kako citirati
Zec, S. (2021). Tematske dodatne oznake kao dio predmetnog sustava Knjižnica grada Zagreba. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 64(2), 361–382. https://doi.org/10.30754/vbh.64.2.860
Rubrika
Članci