Upravljanje ljudskim potencijalima kao funkcija rukovođenja u poslovanju knjižnice

Main Article Content

Antal Balog

Sažetak

Cilj ovog rada jest objasniti osnovne pojmove te izložiti glavne procese upravljanja ljudskim potencijalima kao jedne od funkcija rukovođenja. Nadalje, cilj mu je pridonijeti boljem poznavanju te rukovodne funkcije, njezinoj ulozi u ispunjavanju poslanja knjižnice te učinkovitom i uspješnom poslovanju knjižnice.


Pristup/metodologija/oblikovanje. Rasprava započinje razgraničavanjem i kratkom razradom osnovnih pojmova (radna snaga, kadrovi, ljudski resursi, ljudski potencijali, posao, radno mjesto, zanimanje i profesija knjižničara i informacijskih stručnjaka itd.) i sadržaja koji se odnose na ljudske potencijale. U nastavku rada koristi se desk research metoda te metoda analize uobičajenih i najčešćih procesa upravljanja ljudskim potencijalima, kao što su oblikovanje radnih mjesta i poslova, planiranje ljudskih potencijala, njihovo pridobivanje, odabir, uvođenje u rad, motiviranje i nagrađivanje te obrazovanje i osposobljavanje.


Rezultati ovoga rada mogu pridonijeti boljem razumijevanju i učinkovitijem upravljanju ljudskim potencijalima u knjižnici.


Ograničenje se odnosi na istraživanje knjižnica samo u Republici Hrvatskoj.


Praktična primjena. Sadržaj ovoga članka može pomoći knjižničarima i njima srodnim profesijama u razumijevanju i primjeni upravljanja ljudskim potencijalima u rukovođenju knjižnicom.


Društveni značaj ovoga članka sadržan je u mogućnosti uspješnije primjene teorijskih spoznaja iz upravljanja ljudskim potencijalima u poslovanju knjižnica kao ustanova od posebnog društvenog interesa.


Originalnost i vrijednost ovog rada jest u povezivanju teorijskih razmatranja o upravljanju ljudskim potencijalima knjižnica s njihovom praktičnom primjenom u upravljanju i rukovođenju.

Article Details

Kako citirati
Balog, A. (2021). Upravljanje ljudskim potencijalima kao funkcija rukovođenja u poslovanju knjižnice. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 64(2), 233–263. https://doi.org/10.30754/vbh.64.2.872
Rubrika
Članci
Biografija autora

Antal Balog, Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić

Antal Balog rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je 1982. godine organizacijske znanosti na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku završio je 2002. godine poslijediplomski magistarski znanstveni studij Planiranje i politika razvoja organizacija. Na Gordon-Conwell Theological Seminary u South Hamiltonu u Mas­sachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama završio je 2007. godine trogodišnji doktorski studij primijenjene teologije Missions & Cross-Cultural Studies. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku doktorirao je 2012. godine na znanstvenom polju ekonomije. Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih članaka iz ekonomije, teologije te iz drugih područja svojih interesa. Radio je u grafičkoj industriji, u državnoj upravi i pravosuđu, u nakladništvu te u srednjem i visokom obrazovanju. Obavljao je različite poslove: komercijalista, upravni i stručni referent, pročelnik državnog ureda za gospodarstvo, stečajni upravitelj, stručni savjetnik za investicije malih i srednjih poduzeća, ravnatelj, srednjoškolski i visokoškolski nastavnik te prodekan. Bio je osnivač ili suosnivač nekoliko nevladinih organizacija, gospodarskih subjekata te financijskih institucija. Na Veleučilištu s pravom javnosti Baltazar Zaprešić u Zaprešiću predaje nekoliko kolegija: Ekonomska sociologija, Osnove menadžmenta, Menadžment ljudskih potencijala, Poslovna politika poduzeća, Ekonomska politika, Temelji poreznog sustava, Operativno planiranje, Poslovna etika, Poduzetništvo i poslovni planovi, Menadžment projekta i portfelja. Živi i radi u Osijeku. Oženjen je i otac troje djece. 

Bibliografija: Hrvatska znanstvena bibliografija <https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=254662>

CV: Tko je tko u hrvatskoj znanosti: <https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=9861>